Geschreven vanuit perspectief debutant rallyrijder Job Oprel.

Samen met neef André – ervaren navigator – de ‘Nacht om de lange Jan’ gereden. ‘s Middags starten, ‘s nachts eindigen. Van te voren een behoorlijk lang reglement doorgenomen – wat we met onze leeftijd toch niet allemaal onthouden.

Dan op de dag zelf: s ochtends vroeg een appje met een verontrustende foto:

Stress! Kortsluiting in achterlicht, uiteindelijk kabel doorgetrokken van ander achterlicht. Houtje Touwtje, maar het werkt. Net op tijd klaar. Behalve dan de nummerplaat verlichting. 

Koffie gedronken in Zeist (mijn woonplaats). Dan op weg naar hotel v.d. Valk in Amersfoort voor de start. Ik rij. Spiergeheugen ingeschakeld hoe zo’n Kever ook al weer reed – waar zit z’n achteruit, geen stuurbekrachtiging, waarom krijg ik hem niet zo lekker in z’n 3, geen rembekrachtiger, airco aanzetten met een raamslinger – maar went weer snel . Dit heeft overigens wel tot gevolg dat we de dag erna in onze eigen auto tegen de voorruit aangeplakt zaken bij het remmen voor de eerste bocht….

Onderweg wat lesjes m.b.t. de trip-meter, L3 is haaks links, L4 is nog scherper links e.d, wat moet een bestuurder doen (voornamelijk opletten, luisteren en communiceren…). 

Starttijd: 15:46. Eerste deel (‘leg’) dus in het licht. Kever bestikkeren (nr. 116), en tijd genoeg om wat auto’s te bekijken op de parkeerplaats.

10 minuten van te voren het route boek, meegekeken met intekenen, en een idee gekregen van het ‘auto-bestuurders pesten’.  Ik krijg een spoedcursus in de praktijk van de verschillende systemen die we gaan rijden (zo min mogelijk rood, dan zo min mogelijk oranje enzovoorts, altijd leuk voor een navigator die wat moeite heeft met kleuren): pijlen kortste route, kompaspunten, pijlen met barricades. 

Dan op weg, en het gaat eigenlijk best goed dachten we. Blijken we aan het eind een lus niet gereden te hebben, waarbij we een aantal letters aan de bomen gemist hebben (in totaal 5):

In het restaurant ‘Nol in ‘t Bosch’ in Wageningen nassi gekregen met saté. Kennisgemaakt met wat deelnemers. Ook deelnemers met aardappel in keel (en nassi nu dan), rode of geruite broek en choker / sjaaltje. Ook een jonge deelnemer – met rode broek – die blijkbaar een BMW 2002 van pa gekregen had om rally’s mee te rijden. 

Maar wel een leuke sfeer met mensen die allemaal dezelfde passie delen.

Starttijd tweede ‘leg’: 20:16. Moeten eerst zo’n 1,5 uur wachten totdat we in het donker mogen vertrekken. Je krijgt nu niet van tevoren het routeboek. Het intekenen gaat ook van je tijd af, maar André is daar snel in, en we zijn weer snel weg. Lichtopbrengst aan de voorkant van de Kever is wat suboptimaal, maar is goed te doen.

Impressie van vertrek aldaar

Na een kwartier in het donker gereden te hebben en we de eerste letter gevonden hebben, een hoop getier naast me. ‘Nee hè, zal toch niet, @#$$^’. Blijkt dat we de controle-kaart niet meegekregen hebben, of verloren.

Teruggaan in donker was geen optie meer dus maar doorgereden en op een vodje papier de controles genoteerd en de stempels gezet. Bemande controles zijn verbaasd maar zetten doodleuk hun handtekening op ons vodje.

Impressie van het nachtrijden.

Ook kwamen we twee stempelposten (bestuurder stempelt) tegen waar de stempels niet werkten, en waar een deel van de stempel in het gras lag. Bij de laatste controlepost moest weer gezocht worden naar een deel stempel bij het licht van mijn mobiel. Na het proberen toch nog wat inkt op papier te krijgen, in de auto gestapt, maar gelukkig reden we niet gelijk weg. Er werd op het raam gebonsd, en gevraagd of de mobiel die in het gras lag, van mij was…. 

De nachtelijke rit lijkt eigenlijk verrassend goed te gaan, en met wat spanning komen we weer in Amersfoort aan bij de wedstrijdtafel, zonder controle kaart, want we zouden gediskwalificeerd kunnen worden. Maar ze zijn bereid om het vodje in het systeem in te voeren, en we zijn niet gediskwalificeerd. ‘Had zat rotter gekund’ zeggen we dan hier in Zeist.

De nachtelijke rit hebben we blijkbaar beter gedaan dan de middag, maar 3 foutjes.

Uiteindelijk 11e geworden. Misschien een beetje een teleurstelling, maar voor mij in ieder geval een mooie rit en veel geleerd. Dank!

Toen nog naar huis, ik was zo’n kwart voor 1 thuis, André tegen 2-en. Toch wel intensief zo’n ritje….

One Comment

  1. John Bal 16/10/2022 at 16:36 - Reply

    Top gedaan als debutant en Andre is wat kwijt? Herkenbaar haha.

Leave A Comment