www.rallykeverpodcast.nl

Een hele mooie en bijzondere podcast, met dank aan Lars Wijnhoven

 

De Kevert heeft de moederpagina gehaald: volkswagen.nl !!

Op de pagina van volkswagen.nl is een item gereserveerd voor de six-bridges rally. De originele link is https://www.volkswagen.nl/nieuws/andre-kan-zijn-laatste-race-niet-meer-winnen/ , maar er is geen garantie dat deze link blijft, dus hierbij hieronder weer integraal het artikel.

 

André Lugtenburg uit Nieuwenhoorn reed twintig jaar rally’s in oldtimers door heel Europa, waarmee hij geld bij elkaar reed voor het goede doel. Maar nu is hij terminaal ziek en kan hij de geplande Six Bridges Rally met zijn 51 jaar oude Volkswagen 1303 S Kever niet zelf meer rijden. André’s grote wens om met zijn Kever geld te verdienen voor Stichting Ambulance Wens gaat door. In zijn plaats starten zijn zoons in september met de 16 dagen durende avonturenrally van 6.000 kilometer door acht landen.

Hoe wrang kan het zijn? Op oudejaarsdag kwamen André Lugtenburg (63) en zijn vaste bijrijder John Bal nog op het idee om met een Kever een nieuwe rally door Europa te gaan rijden. “We besloten tijdens het bakken van oliebollen om in 2024 mee te doen aan de Six Bridges Rally. Deze rally start op 7 september in Solingen en duurt tot en met 22 september. Opdracht 1 bij een rally is meestal: kies een goed doel en haal geld op”, vertelt André. Het goede doel was al snel bepaald: Stichting Ambulance Wens uit Rhoon. Deze Stichting vervult met medisch geschoolde vrijwilligers met een ambulance de laatste wensen van terminaal zieke mensen. Maar op 1 maart jl. kreeg André triest nieuws te horen: hij blijkt zelf ongeneeslijk ziek. Een wrange bijkomstigheid dat dit bijzonder goede doel nou juist het doel is waarvoor André en John met deze rally geld wilden inzamelen.

‘Pa, wij rijden die rally voor jou’

Het was een klap, maar André kan het verhaal nu meestal op een nuchtere manier vertellen. “In januari 2024 schreven we ons in voor de Six Bridges Rally; ik had toen al een kuchje. In de weken na de inschrijving kreeg ik meer klachten. Omdat ik al eerder kanker heb gehad, ging ik natuurlijk naar de dokter. Begin maart werden uitzaaiingen in mijn longvliezen geconstateerd en werd me verteld dat ik nog maar enkele maanden te leven heb. Ik ben gaan nadenken wat ik nog kan doen in die laatste maanden. We hadden al een groot bedrag ingezameld voor Stichting Ambulancewens. Ik bedacht: we hebben al sponsors, maar de tegenprestatie moeten we nog leveren. Toen zeiden mijn zoons Barry en Mike: ‘pa, wij rijden die rally voor jou’.”

Barry en Mike Lugtenburg gebruiken de lichtblauwe Volkswagen 1303 S Kever uit 1973 die altijd de trouwe metgezel van André is geweest. Hij voerde André van het uiterste noorden van Noorwegen naar de zuidelijkste streken van Europa over onverharde weggetjes, bergmassieven, langs fjorden en door bossen. André kan urenlang vertellen over zijn avonturen met zijn luchtgekoelde boxermotor – maar die kracht heeft hij inmiddels niet meer. “Er staat 220.000 km op de teller. Ik heb er heel Europa mee door gekacheld. Hij heeft me nooit in de steek gelaten.”

Aanmoediging van boven

De rally wordt een uitdaging voor mens en machine. GPS is niet toegestaan en snelwegen moeten de deelnemers mijden, dus het wordt kaartlezen en binnendoor rijden. André Lugtenburg is trots op zijn zoons die de rally van Duitsland naar Portugal nu in de bejaarde Volkswagen Kever voor hem rijden. “Dat is echt geweldig. Ik kan deze race zelf niet meer winnen, maar als het zover komt, moedig ik mijn jongens van boven aan.”

André Lugtenburg hoopt dat er nog zo veel mogelijk donaties binnenkomen. Via deze link is een podcast met de Kever-rijder te beluisteren. Via dezelfde link is een donatie voor Stichting Ambulance Wens te doen.

Foto credits: Wil van Balen, Groot Hellevoet Mediacentrum

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Heel mooi artikel en knap in elkaar gezette video van Rijnmond.nl. Om niet afhankelijk te zijn van links die soms niet meer werken, hierbij de tekst hieronder integraal overgenomen.

“Over 300 meter haaks naar links”, instrueert rallynavigator André Lugtenburg aan zijn bestuurder en boezemvriend John Bal. “Daarna schuin over de parkeerplaats.” Dit is één van de laatste keren dat hij nog instructies kan geven vanuit zijn auto op een klein parcours in Hellevloetsluis. Een hele rally rijden zit er niet meer in. André is ongeneeslijk ziek.
 
De liefde voor de auto begon bij André al vroeg. “Op mijn 14e had ik een baantje als autowasser. Ik mocht een oldtimer wassen en toen was ik verkocht.” Het duurde nog jaren voordat André daadwerkelijk rally’s ging rijden. “Ik kreeg een vriendin, een gezin en pas rond 2000 kocht ik dan eindelijk een oldtimer. Die koop je niet om hem te laten staan.”

Avontuurlijk racen

Rallyrijden is een autosport waarbij het gaat om zo snel mogelijk van de ene naar de ander plek te komen in een oldtimer. Daarbij rijd je niet over snelwegen, maar over kleine landweggetjes.
Van de raceorganisatie krijg je een kaart mee en daar moet je het mee doen. Vaak zijn de kaarten oud én gemanipuleerd, dus verkeerd rijden zit er dik in.
Rally’s duren dagen en je moet zelf maar zien te regelen waar je slaapt. De rijders pakken hun auto dan ook alleen in met de hoognodige spullen. Tentje, matjes en wat eten is genoeg. Voor de rest ben je overgeleverd aan kaart, kompas, loep en liniaal.
Juist door dit avontuurlijke aspect is de liefde voor de rally bij André ontstaan. “Je komt op plekken waar je nooit komt: kleine dorpjes, smalle weggetjes en prachtige bergpassies, weet je wel”, zegt hij. “En overal word je met enthousiasme ontvangen. De mensen komen speciaal voor jouw auto naar buiten om naar de rally te kijken.”

Ongeneeslijk ziek

Begin dit jaar schreven André en John zich in voor de Six Bridges Rally. De Six Bridges Rally is een tocht van 6 duizend kilometer van Duitsland naar Portugal. Het is een wedstrijd waarbij je geld inzamelt voor een goed doel. Voor André was het duidelijk. Hij wil geld inzamelen voor Stichting Ambulancewens.
“Ik heb van dichtbij gezien hoe goed werk zij leveren. Dus ik vond dit een prachtig doel”, vertelt hij. André loopt dan al een tijd met een kuchje. In de weken na de inschrijving krijgt André meer klachten. Vier jaar geleden had hij kanker. Na bestralingen en een operatie was hij genezen. Toch blijft de ziekte in zijn achterhoofd spelen. “Ik zei tegen mijn vrouw: ‘Zou de kanker terug zijn?’”
Na onderzoeken bleek dat André weer kanker heeft. Uitzaaiingen in de longen. De dokters kunnen niks meer doen. Hij heeft nog maximaal een paar maanden te leven. “Dat was een klap”, zegt hij met tranen in de ogen. “Het heeft natuurlijk een impact op mijn leven, op die van mijn vrouw, mijn kinderen en op de rally.”

Zonen rijden

Inmiddels hadden André en John al een groot bedrag ingezameld voor Stichting Ambulancewens. André zocht naar een oplossing om hun rally toch door te kunnen laten gaan. En die vond hij. Zijn zoons kwamen met het idee om de rally te rijden.
“Dat is echt geweldig. Bij het idee al dat ik eventueel nog bij de start kan zijn maakt me emotioneel”, zegt André. “Ik hoop dat ik het haal en zelf ook nog over de start kan rijden. Ik weet niet of dat realistisch is en anders moedig ik ze aan vanaf de wolken.”
 
U kunt nog steeds doneren voor de rally van André. Ga naar www.rallykeveropreis.nl voor meer informatie.

Radio Rijnmond

En ook weer aandacht op de radio!

Een live interview met André op radio Rijnmond. Klik hiernaast om het interview te beluisteren.

Groot Hellevoet

Tekst van het artikel:

Helaas moeten we zeggen André zat achter het stuur, want autorijden is er niet meer bij voor André. Hij is ernstig ziek. Zijn voor dit jaar geplande tocht, de Six Bridges Rally, een avonturen rally van 6.000 km, 16 dagen lang door 8 landen zal André niet meer samen met zijn maat John Bal als team 15 kunnen rijden. Het doel achter team 15 was het ophalen van geld voor een goed doel.

Sponsoren hebben reeds geld ingelegd en André wil ontzettend graag de tegenprestatie leveren: het rijden van de rally. André: “Ik hoop dat het me gegeven is om de start in het Duitse Solingen nog mee te maken, al moet ik er heen met de Stichting Ambulance Wens.” Wrange bijkomstigheid is, dat dit bijzonder goede doel nou juist het doel is waarvoor André en John met deze rally geld inzamelen.

Six Bridges Rally
“We besloten tijdens het traditionele oliebollen bakken bij mij thuis om in 2024 mee te doen aan de Six Bridges Rally. Opdracht 1 bij een rally is meestal: kies een goed doel en haal geld op,” vertelt André. Deze rally start op 7 september in Solingen en duurt tot en met 22 september. Het goede doel was al snel bepaald: Stichting Ambulance Wens. “Tijdens de rally kun je punten verdienen, onder andere door de website van de rally te noemen: https://www.sixbridgesrally.de/en/ .Natuurlijk doen we er alles aan om zo veel mogelijk geld in te zamelen.

Op januari 2024 schreven we ons in en toen had ik al een kuchje. Om een lang verhaal kort te maken, begin maart werden uitzaaiingen in mijn longvliezen geconstateerd en ik heb nog maar enkele maanden te leven. Ik heb het een plekje gegeven en ben vervolgens gaan nadenken wat ik nog kan doen in die laatste maanden. Toen bedacht ik: we hebben al sponsoren, maar de tegenprestatie moet nog geleverd worden. Vervolgens zeiden mijn zoons Barry en Mike: pa, wij gaan die rally voor je rijden.”

André hoopt dat er zo veel mogelijk donaties binnenkomen. Via deze link is vanaf eind juni is er een podcast met André te beluisteren en ook kun je via dezelfde link nu al een donatie voor Stichting Ambulance Wens doen:  https://rallykeverpodcast.nl

Brielsche Courant

Noot:  Tijdens onze aanwezigheid kwam bij het genoemde bedrag nòg eens 30 Euro bij, wat t bedrag op 579,65 Euro bracht! 

Tekst van het artikel:

Brielle – Vrijdag 14 juni j.l, is er door Cees voor de winkel Huurjekraam te Brielle, dankzij hun “goede doelen kraam” een cheque van € 549,65 overhandigd aan Andre Lugtenburg en John Bal, tbv Stichting Ambulance Wens. 

Andre en zijn rallymaat John, wilden 7 september aanstaande de Six Bridges Rally van 16 dagen gaan rijden voor het door hen uitgekozen goede doel de Stichting Ambulance Wens. Vele sponsors waren er al gevonden, te zien aan alle stickers op de kever! 

Helaas werd tijdens de zoektocht naar sponsors, Andre ongeneeslijk ziek waardoor hij deze voor hem zo belangrijke rally niet meer zelf zal kunnen volbrengen.

Maar de rally gaat wel gereden worden! De tegenprestatie voor alle sponsors (het rijden van de rally) zal namelijk in naam van Andre worden voldaan door zijn twee zoons, Barry en Mike. Huur je kraam heeft naast hun eigen sponsoring, ook hun goede doelen kraam ingezet om Andre en John te sponsoren. Huurjekraam bedankt elke donatie voor-, en winkelende klanten van de goede doelen kraam, waardoor er een geweldige opbrengst was voor de enorm gewenste en geweldige stichting Ambulance Wens.

Wilt u ook mee rijden en/of doneren? Er is nog wat plaats voor stickers op de kever, maar anoniem mag natuurlijk ook via:JHA Bal ovv Stichting Ambulance Wens NL 33 RABO 0128694211

Podcast – Linked.in

Een interview, en later een complete podcast voor publicatie op het zakelijke internet platform Linked.in (oneerbiedig de zakelijke versie van Facebook..). Hou de podcast-link in de gaten…

 

Het AD – Voorne aan Zee

   

Hij reed twintig jaar rally’s in oldtimers door heel Europa, maar nu is André Lugtenburg uit Nieuwenhoorn ongeneeslijk ziek. En dus gaan zijn zoons in september in zijn Kever voor hem een rally rijden.

 

Hoe bizar kan een verhaal zijn? Op oudejaarsdag kwamen André (63) en zijn vriend en rallymaat John Bal uit Vlaardingen tijdens het oliebollenbakken op het idee om een nieuwe rally door Europa te gaan rijden. De start is zaterdag 7 september in het Duitse Solingen. Steeds is zo’n langeafstandsrace gekoppeld aan een goed doel. André en John kiezen altijd voor een regionaal doel. Dit keer besloten ze voor Stichting Ambulance Wens uit Rhoon te gaan rijden. Medisch geschoolde vrijwilligers vervullen met een ambulance de laatste wensen van terminaal zieke mensen. Op 1 maart kwam ineens het trieste bericht: André bleek zelf ongeneeslijk ziek.

Zelf de 16-daagse reis van zesduizend kilometer door acht landen maken gaat niet meer. André’s grote wens: de rally met zijn Kever voor Stichting Ambulance Wens moet doorgaan. ,,Ik vroeg aan John of hij met mijn zoon wilde rijden. Hij zei: we kunnen allebei niet kaartlezen, dat gaat niet’’, vertelt André. ,,Nu gaan mijn zoons de rally doen. Het gaat de reis van hun leven worden.’’

Meedoen lukt dan niet meer, André is nu druk bezig met de voorbereidingen. Hij wil voor Stichting Ambulance Wens zo veel mogelijk geld ophalen. Hij loopt naar de lichtblauwe Kever, die op het erf staat. Iedereen die doneert krijgt een sticker met een afbeelding naar wens op de oldtimer. We zien al tientallen gezichten van mensen, bedrijven en zelfs huisdieren opgeplakt. ,,Er staat 220.000 km op de teller. Ik ben door heel Europa gereden’’, vertelt André. ,,Europa is zo’n mooi werelddeel.’’

Rusland

De Kever voerde André (in de meest extreme weersomstandigheden) over smalle onverharde plattelandswegen, over bergmassieven, langs fjorden, door een bos met beren en waar eigenlijk niet. Hij ging van het uiterste noorden van Noorwegen naar de zuidelijkste streken van Europa. André kan urenlang vertellen over zijn avonturen. Hij legt uit dat je georganiseerde en avontuurlijke rally’s hebt. Bij die eerste ga je van hotel naar hotel. Bij de avontuurlijke variant (zijn favoriete) moet je je binnen een aantal dagen op een bepaald punt melden. ,,Je krijgt alleen een oude wegenkaart mee. Verder zoek je het maar uit. Je ziet zelf maar waar je overnacht en hoe je eet.’’

De Nieuwenhoornaar maakte in 2017 zelfs een reis door Rusland. Niet in zijn Kever, maar in een Volvo uit 1966. ,,We reden met een blauwe kentekenplaat en werden aangehouden. Ze vroegen zich af wat dat voor raar nummerbord was. Eerst dachten ze dat we van het corps diplomatique waren en werden we heel vriendelijk behandeld’’, vertelt hij. ,,Toen zagen ze aan de rommel in de auto dat we toeristen waren en werden ze ineens minder vriendelijk’’, vervolgt hij lachend. Bijna was de Kever naar Amerika gegaan. ,,De auto stond al in de Rotterdamse haven klaar voor transport. Toen kwam covid ertussen en kwam de Kever weer terug naar huis.’’

Punten halen

Bij rally’s moeten de deelnemers altijd opdrachten doen. Daarmee kunnen ze punten halen. Het bekendheid geven aan de rally en het goede doel levert ook punten op. ,,Vandaar dat ik je heb uitgenodigd’’, zegt André met de nodige zelfspot.

Dan krijgt het verhaal van de Nieuwenhoornaar weer een serieuze ondertoon. Het komt op wat André’s verhaal zo bizar maakt. Hij hoopt zijn zoons te kunnen aanmoedigen bij de start van de rally. De vrijwilligers van Stichting Ambulance Wens zullen hem daar brengen.

Meer weten en/of doneren: André Lugtenburg (dries7@me.com) en John Bal (j.balvanvliet@upcmail.nl). www.rallykeveropreis.nl en www.sixbridgesrally.de.

DHRC.nl (Dutch Historic Rally Club)

Na het rijden van KLIP II vanuit Bodegraven, wordt de Kevert specifiek benoemd op de site van DHRC. 

Rallynews.nl

Ook Rallynews besteed aandacht aan de Kevert! 

Tekst die bij het stukje hoort t.a.v. de Kevert:

“Rallykever

Bijzondere aandacht verdient ook het verhaal van equipe 45: Mike en André Lugtenburg. Mike en André reden de KLIP II in hun beroemde Rallykever, een 1303S uit 1973. Ze schreven over de KLIP II dit leuke verslag.

De Rallykever gaat op 9 september a.s. ook deelnemen aan de Six Bridges Rally 2024, met als doel zo veel mogelijk geld op te halen voor de Stichting Ambulance Wens. Ook de redactie van RallyNews draagt deze stichting een zeer warm hart toe. Uit persoonlijke ervaring weten we hoe belangrijk het vervullen van een laatste wens kan zijn. Ook wij steunen de Rallykever daarom tijdens hun avontuur. Je leest er alles over op www.rallykeveropreis.nl  “