Nee, geen Kever in de hoofdrol. Wel de eigenaar van de kever, André Lugtenburg, samen met Jaap de Jong. Zij reden de Baltic Sea Circle 2017 met een Volvo Amazon uit 1966 en sponsorden daarmee de stichting StaVoord6! Dit is een reis geweest die het waard is om hier te vertellen….

Dag 1, Scherpenisse  – Hamburg, 628 km.

Leuk al die uitzwaaiers! Vandaag aanloop naar de start, weinig interssant die snelweg. Om 6 uur in hartje Hamburg bij de lokale brouwerij.
We hebben de organisatie ontmoet, wat een relaxe gasten. In het centrum een echte duitse snitzel gescoord. Morgen gaat het beginnen! Niet wetende waarheen, waar we eten en hoe te slapen.
 

Dag 2: Hamburg – Sandhammaren, Zweden. 668 km.

Opdracht vandaag: vang atlantische wind, pak Deens zand, pluk Zweeds hout en neem baltic sea water. Neem mee naar Ales Stenar en kruip om een viking steen. 22.30 opdracht volbracht, nu 23.30 en nog tentje op zetten in bos aan zee. Heel wild kamperen dit. Eerst een biertje,

Dag-3: Sandhammaren – Orebro, 619 km.

Na een moeilijke nacht, tent net te klein, half 5 al wakker. Badderen met je double-douche om 5 uur in de batische zee van 10 gr… Heul koud. Downloaden in de duinen…
Half 8 vertrokken.
Opdracht van vandaag, zoek een autokerkhof in omgeving Ryd, soort museum, niemand komt eraan. Zoek een wrak of onderdeel die bij jou auto hoort. Wrakken zijn nauwelijk herkenbaar maar we hebben een amazon gevonden. Met motor en al! Nu in hotel, lekker douchen, wel nodig, tot morgen.
NB: Agnes is 60 geworden en die had een feestje, wij ook in auto.

Dag-4: Orebro – Dragahojden, 800 km.

Alles binnen door, 14,5 uur op pad. Half 11 plek in bos gezocht, opdracht van vandaag, ruil van navigator met ander team, niet gedaan, onze opdracht was LPG, na 4e zgn LPG pomp volgens google pas echt raak, in middle off knowhere. Geweldige dag vandaag, mooie natuur en veel gravel wegen. Herten en vossen op de weg. Vannacht weer wild kamperen, schuurtje gevonden in bos, daar staat tentje nu in, het miezert. Ragout met rijst van chef Dree. Proost, het is hier nog licht.

Dag-5: Dragahojden – Naurstad, 644 km

13 uur gestuurd. Beetje verslapen, 8 uur pas wakker, ff plonzen in een meertje en om 9.15 weer op pad. Slechte start van de dag, bij eerste tankbeurt komen we erachter dat de huishoudknip met creditcard en bankpas kwijt is… Niet gevonden. Gelukkig heeft Jaap ook passen. Verder was het een wereld dag, wat een overweldigend natuurschoon. We zijn in Noorwegen nu. Een rendier ingehaald op de weg, bijzonder. We zijn de Poolcircel over, het word koud. Vandaag lekker in captain cabin aan de zee.

Dag-6: Nauerstad – Gimsoya, lofoten aan atlantische oceaan.

Gisteren al stress, geplande boot zit volgeboekt, nieuw plan, verder naar noorden en daar een boot scoren. Al om 06.50 in de auto, boot zoeken. Gelukt. Geweldige ruige natuur hier. Volvo snort tevreden. Een echte grote eland gezien, was helaas te laat voor een foto. Tentje is opgezet, extra zeil, heel de dag al buien en koude wind.. dik aangekleed. Alle deelnemers die het gehaald hebben zijn hier. Nu feest, bier en bbq. Vanavond wellicht meedoen aan de midzomer ijsduik om 01.00 uur.

Dag-7: Gimsoya -Skjervoy, 622 km.

Maximaal binnendoor, 13 uur sturen. Zon met straffe poolwind, voelt als vriezen. Na zware bier en bed nacht zijn we om half 8 alweer op pad. Qua natuur en uitzicht val je van de ene in de andere verbazing. Wel eens ondergrondse rotondes gereden? In Tromso ondergronds wegennet. Nederlandse fietsers gesproken op een van de ponten, op weg naar noordkaap, ik dacht dat wij een uitdaging hadden.. Nu lekker hotel, soppen, biertje met MG boys (gaan we morgen helpen starten, engels..).

Dag-8: Skjervoy – Repvag. 412 km.

Dag begint met helpen MG team, accu laad niet. Noren enorm behulpzaam, alle pensionada monteurs worden erbij gehaald. Spanningregelaar defect is echt ingevlogen naar Arta airport. We zijn op bestemming, zij nog onderweg met nieuwe regelaar. Wel vast een extra accu oplaad voorziening gemaakt om evt MG accuus te laden. Veel rendieren onderweg gezien. Wat een imposante omgeving hier. Typisch noors hotelletje gescoord 60 km voor de Noordkaap. Vannacht naar de Noordkaap. Tussen 01.00 en 06.00 mogen we er met de auto op

Dag-9: Repvag -Noordkaap – Repvag, 172 km

We hebben het gehaald, om 02.30 op de

Nordkapp. Het is gewoon licht. Wat een mooie ervaring, zijn beetje emotioneel. Trots op de Volvo

Vervolg dag-9: Repvag – Kirkenes, 504 km

Van 5 tot 9 uur geslapen, we moeten verder, eerst nieuwe spanningsregelaar in de MG ingebouwd. Vertrek om 11 uur, vandaag richting russiche grens. We hebben stuk langs Barentz zee gereden, een stukje Finland en nu weer in Noorwegen een paar km voor russiche grens. Weer een ander landschap vandaag, veel rendieren gespot en 2 big elanden. Nu weer wild kamperen, vuur stoken en bier drinken. Iedereen beetje gespannen vanwege russiche grens.

Speciaal voor pa Lugtenburg: We zouden de sigaren oproken als de Noordkaap gehaald hebben. Vannacht om half 5, Ketel-1 erbij. Heerlijk. Goede snaps volgens onze MG vrienden.

Dag-10: Kirkenes – Monchegorsk (RUS).

Na een wildkampeer nacht gaan we met 4 teams naar de russiche grens. Echt zoals je het voorstelt, papieren invullen. Volvo van grille tot trekhaak leeggehaald. Na 2 uur mogen we door. Op naar Moermansk.

Opdracht zoek grootste nucleaire ijsbreker aller tijden. Gevonden! Zelf zijn we gaan zoeken naar het onderzeeer kerkhof. Gevonden, echter weer een slagboom, wij er doodleuk naar toe en proberen door slagboom te komen, bllijkt het een militaire basis. Vinden ze niet leuk.. Jammer, wel even op basis geweest om te keren onder begeleiding. Dan maar naar het zuiden, st Petersburg is nog 1400 km. Na uur rijden hotel zoeken in de enorm ouwe chaos hier. Onder politie escorte daar gebracht, beetje creepie allemaal. Nu in goed hotel, met internet. 

Dag-11: Monchegorsk – Kondopoga, 764 km

Vandaag een grote streep naar het zuiden, een hobbelige weg door het bos, gewoon kilometers vreten. Veel regen en hoosbuien, de MG volgt ons (zonder dak). Uitdaging, zoek hotel en eten. Hotel gescoord, beetje duur, 42 euro met ontbijt haha.
Met de taxi naar een restaurant (lada zonder schokbrekers voor een euro). Dicht… nieuwe taxi, vervallen deawoo matis haha, goed restaurant. 7 menu’s en 12 bier voor 43 euro. Wat een rare wereld hier. Tot morgen, rit naar St.Petersburg. NB niemand praat een woordje engels…ongelofelijk
 
Hieronder een indruk van de wegen:

Dag-12: Kondopoga – st. Petersburg, 495 km.

… met hindernissen. Na leuke avond gisteren vandaag echt russich ontbijt, rijstepap en oud bruin brood, smullen pfff. Na uurtje eerste problemen, MG rammelt aan de motor. Eerst dachten we einde oefening maar na wat testjes blijkt dynamo geheel in gort gelopen. Dynamo op bypass genomen en een v-snaar van een vrachtwagenzeil rubber gemaakt, Hulde Jaap! Helaas houd noodoplossing maar 50 km stand. MG moeten achterlaten. Die staat nu op trailor richting Estland. Wij lekker spits in in de stad, die Russen zijn echt maf met rijden. Met hulplijn van Wout Vrolijk SMS vinden we uiteindelijk hotel, biertje! Zo de stad nog in, moeten we voelen deze stad. Tot morgen.
Nb: de zeester is gevallen, net als onze ramen.

Dag-13: St-Petersburg – Uuri (Est).

Gisteravond nog de stad in geweest. Met bus, metro en taxi, opdracht zoek de Dunes of Ligovsky, vertel je wachtwoord aan de bartender en zijn antwoord is de oplossing, soort James Bond opdracht. Met veel vragen aan taxichauffeurs en russen vinden we die kroeg. Er zijn duizenden kroegen hier, geweldig wat een stad. Weinig cultuur maar veel bier gedaan. Vandaag naar Estland, 4 uur wachten bij de grens, drama. Nu feest en diner van organisatie, straks lekker weer in de tent met paar honderd muggen. Feest gaat beginnen. Proost
Oja, 7496 echte km op de klok tot nu toe.

Dag-14: Uuri – Riga

Gisteravond heerlijk gegeten en gedronken op het feest, optreden van vuurvreters. Goed geslapen, Dynamo MG gemonteerd en weer op pad. Opdracht: Ga zwemmen in een voormalige KGB gevangenis welke onderwater staat. Zie andere fb bericht, beetje stout geweest. Opdracht volbracht. Half 5 hamburger lunch in Parnu. Toen naar Riga. Probleempje, lekke waterpomp Volvo, shit, elke 50 km bijvullen. Bellen en mailen, Volvo garage Riga gaat voor ons waterpomp zoeken morgenochtend… duimen. Gaan nu de stad in, tot morgen.

Dag-15: Riga – Augustow.

Geen waterpomp te krijgen in Riga. Om half 11 besloten te gaan rijden met de lekke waterpomp. Elke 40-50 km vullen, 20 liter water aan boord. Heel de dag hozen hier, na een uur zijn mg gasten al verzopen, zelfs met dak erop. Heel de dag is de hulplijn wout vrolijk aan het werk. Waterpomp gevonden in Barneveld. Hoe krijg je die in Litouwen…. gaat niet lukken… Hotel boeken onmogelijk vanwege geblokkeerde credit card, Marjolein Lugtenburg uren aan werk om toch een hotel te boeken.

Ondertussen is de KNAC ook een pomp aan het zoeken, en dan ook nog kaartlezen haha. Houtje touwtje zijn we in Polen aangekomen, pfff… Grote twijfels of we het einde halen. NB: opdracht gedaan. Zet een kruis op de kruizenheuvel. Oja, bout spanner dynamo afgebroken, ook de kabel om de motorkap te openen is klaar. McGyver Jaap heeft noodoplossingen, geweldig.

Dag-16: Augustow – Szczecin, 676km

Vandaag is het rijden en vullen, overleven en duimen. 16x water gevuld maar we zijn bijna aan de duitse grens. De waterpomp die Wout gevonden heeft in Barneveld word vanavond bezorgd in Hamburg door de KNAC. Echt gaaf, de koerier belt steeds of we het “nog doen”, hij heeft de pomp voorgeschoten omdat hij het gaaf vind dat we voor het goede doel rijden. Morgen nog 450km overleven naar de finish. Vanmorgen mooi weer maar vanmiddag hozen en hozen. Nu weer LPG verkrijgbaar. MG going strong. Nog 1 jet-fuel en dan knorren, tot morgen.
 

Dag-17: Szczecin – Hamburg, 507 km.

Erop of eronder, we gaan weer rijden, waterpomp lekt hard als we stil staan. Als we flink toeren maken is het veel minder. Dus snelweg op en gas op de krukas. Na 10 vulbeurten bereiken er Hamburg, zweten en vullen in de stad. Half 4 bij hotel, vlug inchecken en dan finishen. Wat een happening, hoop dat organisatie fotoos van ons heeft gemaakt onder de finishboog. Goed gevoel. KNAC heeft waterpomp bezorgd in hotel, top. Hotel zit 30m van de beroemdeReperbahn. Vanavond afterparty in de brouwerij. Proost, morgen lekker naar de meiden thuis. NB: 9500 echte km op de klok volgens de tripmaster.
 

Dag – 18: Hamburg – Scherpenisse, 563 km.

Besloten om te gaan rijden met de lekke pomp, kan er met sleutelen niks mis gaan. Onderweg vervangen kan altijd nog. Gewoon dicipline houden, elke 50 km vullen. Ongelofelijk dat die pomp het 2500 km heeft uitgehouden. Totaal dus 50 pitsstops gedaan. We ruiken de stal dus om half 7 rijden we al, saai die snelweg, om twee uur komen we aan, de meiden hebben een spandoek opgehangen! Allemaal een traantje gelaten. Wat een avontuur was dit, zonder steun van onze meiden (en back-office Wout) had dit niet gekund. De vele sponsoren zijn gul geweest, later hier meer over! Tot het laatste bericht.
NB: 10.117 km echte km gereden op de tripmaster (10.709 op de volvo teller) als je dat in een streep rijd zit je ergens in Nepal haha

Dag-19: Echt de laatste dag van ons rally avontuur.

We zijn uitgenodigd door Jenny Goudzwaard van brasserie de Zeester voor een heerlijk diner. Wat een leuke vrouw is dat! Tijdens en na het diner worden we geïnterviewd door de Provenciale Zeeuwse Courant en door de Eendrachtsbode, wat een aandacht krijgen we, leuk hoor! Na wat foto’s maken hebben we de cheque aangeboden aan Team StaVoord6, net als wij hadden zij ook dit bedrag niet verwacht. Hierbij willen we alle sponsoren hartelijk bedanken voor dit mooie bedrag, Super!

2 Comments

  1. Wout Vrolijk 25/09/2020 at 20:42 - Reply

    Wat een avontuur. Geweldig.

    • Andre Lugtenburg 26/09/2020 at 05:26 - Reply

      Leuk om weer eens terug te lezen/ kijken!

Leave A Comment